Hundraser som inte fäller

I den är artikeln kommer jag att berätta om några hundraser som inte fäller. När man har ett hem som man investerat mycket i att göra snyggt vill man också att det ska se rent och fräsch ut.

Hur mycket gott det än kommer med att ha hund är det inte så kul med hundhår överallt. Behovet man känner att skaffa hund kan ibland vara lika starkt som att hålla det rent hemma och det fallet blir det väldigt aktuellt att skaffa just en hund som inte fäller.


Hundraser som inte fäller hår

Genom att välja en hundras som inte fäller för du det maximala nöjet med att ha en hund samtidigt som du slipper att det fastnar hundhår överallt. I resten av artikeln ska prata lite om 7 olika hundraser som inte fäller.

  • Shih Tzu
  • Bichon Frisé
  • Mexikansk nakenhund
  • Bichon Havanais
  • Pudel
  • Malteser
  • Lhasa Apso


Shih Tzu – Det lilla lejonet från Asien

”Shih tzu” betyder litet lejon på kinesiska och mycket sällskaplig och mysig även om namnet kan verka säga annat. Hundrasen har lång historia som sträcker sig tiotusentals år tillbaka i tiden i Asien. Det exakta ursprunget är okänt med den härstammar antagligen från Kina eller Tibet.

Rasen är utmärkt som familjehund som både trivs att bo trångt och i stora friluftsutrymmen på landet.

Shih Tzu har en päls som gör att den inte fäller, men däremot kräver den en del vård för att den inte ska blir tovig eller trasslig. Räkna med att behöva borsta hunden antingen dagligen eller någon gång per vecka, hur ofta varierar lite från hund till hund.

Bichon Frisé – Historia som en överklasshund

Den andra hunden som inte fäller som jag tänkte presentera är Bichon Frisé, en hundras som en del menar kommer från Kanarieöarna och fördes till Europa med fartyg.

Bichon Frisé passar utmärkt i familjer och är snälla. Det har också stabila med ett temperament som inte är särskilt svängigt. Som namnet antyder har den en historia som överklasshund. Det var mycket omtyckt av den svenska adeln. De finns bland annat avbildade på målningar av det brittiska hovet under tiden då Henry II hade makten.

Rasen fäller inte och är erkänd som icke-arbetande hund av den amerikanska kennelklubben sedan 1973.

Mexikansk nakenhund – XOLO

Hunden som har smeknamnet xolo är den tredje på den här listan. Xolo är en förkortning av xoloitzcuintle som den kalls i Mexiko.

Precis som de båda föregående raserna på listan är den här hundrasen också mycket kärleksfullt och familjär. Som du hör finns det många alternativ att välja på om det du säker är en hund som inte fäller och en hund som funkar bra med familjen.

En annan kvalité med xolos är att de sällan skäller, men när det väl gör det så är det något på gång. Trots att det inte är skäliga är de väldigt bra vakthundar eftersom de skäller vid rätt tillfällen.

Rasen gillar aktiverat och skapar ett stark band till sin ägare. Det är ett val av hundras som det du gillar jag har berättat hittills eftersom det är den hundras som inte kommer fälla något hår alls.

Bichon Havanais – Hunden från havanna

Bichon Havanais är hunden från Havanna kan man säga. Det är Kubas nationalhund och den är bedårande söt. Den räknas som en dvärghund och är en mycket bra sällskapshund. Innan rasen kom till Kuba sägs till ha förekommit på Teneriffa.

Rasen delar en del historia med den tidigare nämna Bichon hunden. Förutom att den delar ursprung delar den också användningen inom adeln. Varför det var så populär bland överklassen beror på olika saker, men några kan spekuleras i att vara att den inte avger hundhår, den är snäll mot hundallergiker och har dessutom ett sånt bedårande utseende.

Att den passar bra som familjehund och är mysig i ditt sällskap är plus i kanten.

Pudel – En sann utställningshund

Pudel är en mycket elegant hund som många förknippar med utställning. Det ger ett klokt, stolt och sofistikerat uttryck och är tilltalande att kolla. Visserligen är de söta men djuret utstrålar så mycket annat så att det inte är sötheten man tänker på i första hand.

Att klippa pudlar är en konst i sig och som det kräver år av träning för att bemästra. Det finns många guider på nätet om detta. Pudelns päls en del i varför den är så uppskattad, samt också varför den inte fäller hår.

Det har mycket annat än sitt utseende också. Det är en sportig, familjär, livlig och glad hund som dessutom är smart. Att den är väldigt lekfull av sig gör att den behöver aktiveras mycket.

Malteser

Namnet malteser kommer från att rasen har sitt ursprung på Malta. Det förknippas med sin charmiga look och dess kärleksfulla och lojala beteende. Det är kul med hundar som har en karaktär som utmärker sig och är underhållande, en sådan hund är verkligen den här rasen.En rolig kuriosa, på tal om något annat, är att Malteser har gjort sig populära som terapihundar och gör ett underbart jobb med detta, säkert på grund av den här underhållande attityden jag nämnde ovan.

Även Malteser är en populär ras bland kungligheter och adelsmän. Man kan faktiskt säga att detta är ett gemensamt drag bland många av hundarna som inte fäller.

Malteser är en av de äldsta hundraserna i världen. Man kan säga att den är i klass med Shih Tzu som har en mycket lång historia i Asien. Exempelvis har man på malta hittat verk och skrifter som kan visa att de kan ha funnits för 8000 år sedan.

Lhasa Apso

Lhasa Apso är en hund från Tibet och har namnet av staden Lhasa. Det finns källor som visar att den funnits där sedan ungefär tusen år före kristus. Precis som den första hunden som inte fäller, som också var från Asien, kallas Lhasa Apso för lejon. Tibetanarna själva kallar den Seng Kyi (lejonhunden) och det kan tros ha att göra med att lejon var buddismens högsta symbol och det mest fruktade av alla djur.

Rasen har en historia om drygt 60 år i Sverige, så här är det en relativ ung ras. De första Lhasa Apso togs hit från England.

Rasen är fantastisk som sällskapshund sägs vara bra för agility och rallylydnad. En av rasen utmärkande kvalité är att den har riktigt bra hörsel. Därför kan det vara bra att åka till en lugn plats eller ta hunden till en källare på exempelvis nyårsafton.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.