Så gynnas barn av att växa upp med husdjur

Skolbarn kanske ska börja be sina husdjur att hjälpa dem med läxorna i stället för sina föräldrar?

En galen idé kan man tycka. Men inte enligt en nyligen genomförd undersökning där hela 79 procent av tusen barn i åldrarna fem till 16 år uppgav att de var övertygade om att deras husdjur hade en positiv effekt, inte bara på deras läxor utan även på deras arbete i skolan.

Barn som har råttor eller möss är tydligen mer benägna än någon annan att hävda att deras husdjur hjälper dem med läxorna, vilket är något mer än hund- och kattägare. Och de vars husdjur råkar vara en sydafrikansk chinchilla anses vara de mest intelligenta. Gnagare är alltså bäst i klassen, hundar kommer på andra plats och kattdjur på tredje.

Minns du de fruktade skolrapporterna där det brukade stå ”kunde ha gjort bättre”? Mot bakgrund av dessa resultat borde de kanske ändras till ”skulle kunna göra bättre ifrån sig om Tom/Sarah hade ett husdjur”.

Det finns de barn som ganska nedsättande betecknas som ”lärarens husdjur”, men det verkar som om elevernas husdjur är av mycket större betydelse!

Reptilägare (68 %) fick högsta betyg för att de ansåg att deras husdjur hade gett dem en större ansvarskänsla, medan kaninägare (61 %) kom på andra plats, kattägare (40 %) på tredje plats och hundägare – kanske överraskande nog – bara på fjärde plats med 36 %.

Hälften av de tillfrågade barnen trodde också att om de tar hand om ett husdjur blir de mer ansvarsfulla och omtänksamma, lyckligare och lugnare.

Scott Jefferson, marknadsdirektör för Pets at Home (som genomförde undersökningen som en del av deras Kids Holiday Pet Club): ”Att äga ett husdjur har också en positiv inverkan på barnens kondition. Mer än 30 % av de barn som deltog i vår undersökning sa att de hade blivit mer aktiva som ett resultat av att äga ett husdjur.”

Ett av fem tillfrågade barn sa att de hade blivit bättre på att prata med människor. Jaha, men det är ju bara en undersökning, och barn kommer naturligtvis att skryta om sina husdjurs färdigheter – särskilt om frågorna är vinklade på ett visst sätt.

Det kommer i form av ett stöd från ingen mindre än Michaela Strachan, som är en av de mest kända TV-programledarna och djurälskare, och som säger: ”Att äga ett husdjur kan ge familjen så mycket glädje. Det kan öka barnens ansvarskänsla, ge dem en mer omtänksam attityd, utveckla deras självförtroende och, i fallet med en hund, uppmuntra barnen att gå ut mer. Det kan finnas så många fördelar.”

Hon talar av personlig erfarenhet. Hon har en Jack Russell vid namn Toto som är en stor del av familjen och som, med Michaelas egna ord, ”har medfört enorma fördelar för min sjuåring och mina tre äldre styvbarn”.

En sak till. Om du vill hitta de lyckligaste husdjursägande barnen i hela kvarteret så är East Anglia rätt plats, med Skottland inte långt efter.

Det gamla talesättet säger att ”om du vill komma framåt, skaffa dig en hatt”. Men tiderna förändras. Nu verkar det vara ”om du vill komma framåt skaffa ett husdjur”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.