Varför det är så viktigt att motionsträna din hund?

En av de sorgligaste synerna för en djurälskare är att se en slokig, uppenbart överviktig hund som slirar omkring i uppenbart obehag. Den stackars gamla hunden är naturligtvis i de allra flesta fall inte skyldig till detta ohälsosamma tillstånd. Någonstans på vägen har någon svikit djuret på ett dåligt sätt när det gäller att ge det den nödvändiga motionen.

På många sätt är motion nyckeln till en frisk hund. Lägg märke till det nästa gång du är på en av de stränder vid havet där hundar är tillåtna. De som springer runt och jagar bollar, pinnar och stenar, eller de som sprattlar upphetsat i vågorna är de som inte bara ser mest vältränade ut, utan också mest mentalt alerta – med andra ord en bild av naturlig hälsa.

Hundar behöver regelbunden motion

Oavsett ålder, ras eller storlek behöver alla hundar regelbunden motion. Det är bevisat att en trött hund är bättre uppförd, lugn, fokuserad och förstående. Regelbunden motion gynnar inte bara dem, utan även dig.

Motion håller din hund frisk och smidig samtidigt som den minskar beteendeproblem som överdrivet slickande, skällande, tuggande, grävande och andra ångestrelaterade beteenden. Det hjälper också din hund att bygga upp tillit och förtroende för dig och för sin omgivning.

Betoningen ligger dock på ordet ”regelbundet”. Träning är inte lika bra om den inte är regelbunden.

Fördelar med att motionsträna hunden

Visste du också att regelbunden motion kan bidra till att din hund beter sig bättre, sover bättre och lever längre? Det finns många fördelar med att motionsträna hunden. Här följer några.

Mental hälsa

Att ta med din hund på regelbunden motion kan göra underverk för dess mentala hälsa. Först och främst kan det minska deras ångest eftersom de får regelbunden socialisering med andra hundar. Dessutom får hundar, precis som vi människor, endorfiner efter träning, vilket gör att de kan känna en naturlig kick och bli glada. Slutligen, om din hund är mindre ängslig är det mindre sannolikt att den ägnar sig åt självdestruktiva beteenden som att tugga på möblerna och gråta.

Regelbundna promenader förebygger degenerativa ledsjukdomar

Beroende på ras, ålder och hälsotillstånd kan en hunds behov av motion variera från 30 minuter till två timmar per dag. Du kan sköta det mesta nära hemmet, men det finns ingen ersättning för en bra lång promenad. Hundar är tänkta att arbeta för sitt uppehälle, och det ligger i deras natur att springa runt och göra en fysisk ansträngning för att hålla muskelspänningen uppe.

Du kommer inte bara att se till din fyrbenta kompis hälsa, utan du kommer också att göra betydande besparingar på veterinärräkningar. Och om du inte är van vid regelbunden motion, ta då fram dina sneakers ur garderoben, sätt in några powerstep-inlägg och ta tillfället i akt att komma i form själv.

Hundar som inte tränar

Omvänt finns det gott om bevis för att brist på motion kan leda till att en hund drabbas av allvarliga och eventuellt dödliga sjukdomar, där fetma naturligtvis leder till oundvikliga hjärtproblem. Det kan också leda till hyperaktivitet, överdrivet skällande och i vissa fall aggressivitet, inklusive bitning.

Oavsett ålder, ras eller storlek behöver alla hundar regelbunden motion. Det är bevisat att en trött hund är bättre uppförd, lugn, fokuserad och förstående. Regelbunden motion gynnar inte bara dem, utan även dig.

Motion håller din hund frisk och smidig samtidigt som den minskar beteendeproblem som överdrivet slickande, skällande, tuggande, grävande och andra ångestrelaterade beteenden. Det hjälper också din hund att bygga upp tillit och förtroende för dig och för sin omgivning.

Överviktiga hundar

Överviktiga behöver motion först och främst för att ta itu med fetma. Detta är trots allt ett av de vanligaste hälsoproblemen för hundar. För att se till att din hund har en hälsosam vikt bör du först ta den till din veterinär. En veterinär kommer att diskutera det idealiska viktmålet för din hund och granska deras nuvarande vikt.

Baserat på deras viktrekommendationer kan du sedan göra rätt anpassningar för din hund, oavsett om det är en förändring av foderportioner, en förändring av typen av godis eller bara ytterligare några minuter som läggs till på deras promenad. Vissa problem kan åtgärdas snabbt med rätt kosthållning och portionskontroll. Om du inte är en bordsätare är du redan på rätt väg!

Hur mycket motion behöver en hund?

Minst tre korta promenader varje dag, där en av dem också innehåller lite mer explosiv aktivitet – ni vet vad det är, till exempel ansträngande lekar med ”hämta”.

Vuxna hundars motion bör sträcka sig från 30 minuter upp till 2 timmar per dag. Återigen beror det dock på din hunds ålder, ras och hälsa.

Vissa hundar behöver mer motion än andra

Även om alla hundar behöver motion kan vissa behöva mer eller mindre än andra. Det kan verkligen bero på om din hund är en valp eller vuxen. På samma sätt kan rasen också påverka motionens längd. Generellt sett bör en valp få några korta promenader varje dag. Valpar är benägna att springa runt spontant i snabb takt, allmänt känt som ”zoomies”. Detta beror på den extra energi som de behöver anstränga sig, vilket vuxna hundar inte får.

Träning är en annan viktig aspekt av hundägande, och motion kan spela en viktig roll även här. Ju mer motion din hund får, desto lättare blir träningsrutinerna. Varför? Därför att motion fungerar som ett utlopp för din hund att förbruka energi och ökar förmågan att fokusera uppmärksamheten. Därför kan vältränade hundar inte lätt bli distraherade och blir inte uttråkade av träningen. ”Enkelt”, som surikaten kanske skulle säga.

Att träna med din hund ger dig också möjlighet att bygga upp den speciella relationen till ditt husdjur. Ni arbetar tillsammans till ömsesidig nytta när det gäller kondition och band, och ju närmare ni kommer varandra desto bättre.

Hundar uppskattar också de olika sevärdheterna, ljuden och lukterna – särskilt de sistnämnda – under promenaderna, oavsett om de sker i parken, på stranden eller på landsbygden. När de träffar andra hundar kan de också bli mer sociala – och hjälpa dig att känna igen vilken ras eller typ av hund som det är bäst att undvika!

Du kanske också blir förvånad över hur många andra hundägare som du får vänskapliga relationer med när du engagerar dig i att träna din hund.

Det fanns till exempel en särskild ägare som aldrig visste vad de människor som hon kom i kontakt med hette, men som visste vad hundarna hette! Så det var alltid: ”Jag träffade den där underbara kvinnan på gatan i morse. Ni vet vem jag menar. Max mamma.

Hon var en riktig namnkännare. Men övningen gjorde henne gott. För att inte tala om hennes hund.

Långa promenader tillfällen att komma närmare din hund

Att tillbringa kvalitetstid med ditt husdjur är nyckeln till att skapa ett starkt band. Och finns det något bättre sätt att dela lite tid med din hund än en lång underhållande promenad? Hundar förknippar promenader och utomhusvistelse med belöningar, vilket i sin tur gör dem mer angelägna om att vara till lags. Lägg till några motiverande lekar för att göra det ännu roligare, till exempel promenader utan ledtråd eller kurragömma.

Promenader är bra träningstillfällen

Du kan använda dessa underhållande stunder för att lära din hund några nya trick, till exempel att gå i hälarna, sitta ner innan du går över vägen eller helt enkelt följa dig utan koppel. Promenader är bra belöningar när du använder positiv förstärkning som träningsmetod, så underskatta inte deras kraftfulla inflytande på din hunds beteende.

Att tillbringa lite tid utomhus, koppla av och njuta av gott sällskap kan göra underverk för din hälsa och ditt välbefinnande. För att förebygga fotvärk bör du se till att använda lämpliga skor och ett par bra spenco-inläggssulor för att trösta dina fötter. Och om din hund är åldrande, se till att du tar med honom till regelbundna veterinärkontroller för att se till att hans tassar, leder och ben också är i gott skick.

Vilka övningar hjälper min hund att gå ner i vikt?

Om din hund redan är överviktig måste du prioritera att få den i form. Du kanske vill lägga till lite variation i din rutin utöver att ta med dem på promenader. Du kanske vill ta med din hund för att simma, vandra, gå på löpband, apporterna och gå utan koppel.

Vad är det bästa hundfodret för viktminskning?

När det gäller att rekommendera det bästa viktminskningsfodret för din hund kan det vara subjektivt. Det finns många märken där ute som påstår sig vara effektiva. Ett bra sätt att hjälpa din hund att gå ner i vikt är att ge den dess normala måltid på morgonen och göra dess andra måltid med ett lågt natriuminnehåll kombinerat med lite kibble och multivitaminer för hund.

Ett bra exempel på detta är att blanda några gröna bönor med lite hundkibble och multivitaminer. På samma sätt kan du byta ut hundens godis mot ett mer hälsosamt alternativ. Under hela denna process ska du se till att väga din hund varje vecka för att övervaka dess framsteg. Om din hund inte går ner eller upp i vikt ska du söka råd hos en veterinär.

Så tränar du din hund

Använd ett koppel för att strukturera promenaden och hålla dig under kontroll i alla situationer (och se till att använda ett bra hundkoppel – försök att hitta det perfekta med hjälp av den här praktiska guiden).

Utan koppel låter du din hund gå i sin egen takt, ger vanligtvis en längre och mer spännande promenad och låter hunden utforska sin omgivning. Simning är också ett utmärkt sätt att bränna av extra energi. Var bara försiktig med okända strömmar eller vattentrafik.

Hundsporter och gruppaktiviteter kan också förbränna överskottsenergi och verkligen ge din hund ett ordentligt träningspass. På så sätt kan de bygga upp sociala färdigheter samtidigt som de utvecklar vanliga träningsmetoder som att fånga, springa fram och tillbaka och hålla sig inom ett avgränsat område.

Den här typen av träning deras hjärna mycket mer än deras muskler och håller dem fokuserade på en uppgift. Försök att förbereda din hund för hjärnaktiviteter genom att ge den rikligt med vila före och efter, samt att ge den riktigt med vatten.

Kan jag överträna min hund?

Om din hund inte är van vid regelbunden motion och du tar med den på ett intensivt träningspass kan det innebära att den riskerar att drabbas av många medicinska problem och att lederna belastas. På samma sätt kan den lätt bli slö och orolig om du tar ut den under längre perioder än vad som rekommenderas för dess ålder och ras.

Tänk också på andra faktorer som vädret; om du tränar din hund vid en varm temperatur kan den överhettas. Om du är osäker på vilka, konditionsmål som bör gälla för din hund, prata med din veterinär eftersom de kan ge dig riktlinjer.

Vad gör jag om min hund inte kan träna?

Om du är orolig för hur träning kan påverka din hunds hälsa negativt, rådgör med din veterinär. Om du får höra att du ska vara försiktig med vissa saker eller begränsa din valps motion måste du hitta andra sätt att motionera din hund på ett säkert sätt. Din veterinär har säkert några tips till dig om alternativa metoder. En frisk hund är en glad hund!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.