Tips vid valet av hundras till familjen

Så du har äntligen gett efter för den ständiga vädjan ”Kan vi få en hund, pappa?”. Och nu står du inför problemet att välja vilken av alla hundar som är bäst lämpad för dig och dina omständigheter.

Givetvis, stolta föräldrar till de barn vars insisterande har gett resultat, måste ni naturligtvis leta efter en hund som är barnvänlig.

Vilken hund är bäst för dig och dina barn?

En rottweiler är till exempel kanske inte det bästa alternativet. De bästa hundarna i detta avseende anses allmänt vara pudel, golden retriever och labrador retriever – och jag kan intyga det sistnämnda av egen erfarenhet. Här är en barnkamrat som har alla egenskaper man kan önska sig – tålmodig, beskyddande, lekfull och perfekt proportionerad! För att inte tala om kärleksfull.

Men hur är det om du inte har någon familj, eller om du är borta hemifrån ganska mycket? Enligt forskning är några av de bästa ”hemvändarna” bull mastiffs och Boston terriers, som inte oroar sig och gnäller om de lämnas åt sitt eget öde.

Det finns hundar som passar även om du bor i lägenhet

Det kan vara lite problematiskt om man bor i en lägenhet i staden, vilket förmodligen är anledningen till att en hel del människor i denna situation inte ens överväger att ha en hund som husdjur. Men låt inte det avskräcka dig. Det finns perfekta hundar för den här typen av miljö; en dachsund till exempel, eller kanske, fortfarande på det kontinentala spåret, en italiensk greyhound eller fransk bulldogg. Alla dessa hundar är kända för att vara lugna, jämnmodiga, utan att utgöra någon fara för andra invånare – i själva verket är de trevligt artiga – och de är ganska lugna och lugna inomhus.

Låt oss titta på ett annat scenario. Det kan vara så att du har bestämt dig för att skaffa ett husdjur som ska fungera som vakthund – ett husdjur som skäller så våldsamt och vilt att det garanterat skrämmer bort även den mest djärva oönskade inkräktaren. Det är inget problem. Den tidigare nämnda rottweilern, en tysk herde eller en skotsk terrier är de bästa valen när det gäller dig. Men om du har grannar som tenderar att klaga på ljudet du gör när du slår i bildörren kan det vara bäst att du håller dig borta från just dessa raser.

Slutligen – och detta är något som du kanske inte tänker på att ta hänsyn till – var mycket försiktig med vilken typ av hundkompis du väljer om du har någon form av allergi. Icke-avskärmande hundar är det bästa valet – en pudel eller Havaneser, eller kanske en portugisisk vattenhund. Eftersom det finns så många olika allergier är det dock lämpligt att ha ett inledande möte med ditt framtida husdjur – bara för att se hur ni kommer överens om allergin.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.